ຊົມເຊີຍວັນສ້າງຕັ້ງ ພັກປະຊາຊົນປະຕິວັດລາວ ຄົບຮອບ 64 ປີ ຢ່າງສຸດໃຈ.                                                                                                                                                                           ພັກປະຊາຊົນ ປະຕິວັດລາວ ທີ່ມີກຽດສະຫງ່າໝັ້ນຍືນ.                                                                                                                                                                               ຜັນຂະຫຍາຍມະຕິກອງປະຊຸມໃຫຍ່ຜູ້ແທນທົ່ວປະເທດ ຄັ້ງທີ X ຂອງພັກ ໃຫ້ປະກົດຜົນເປັນຈິງ.                                                                                                                                                                       ຊົມເຊີຍວັນສ້າງຕັ້ງ ສປປ ລາວ ຄົບຮອບ 43 ປີ.  

ຜັກພື້ນບ້ານ 10 ຊະນິດ ມີຊັບພະຄຸນທາງຢາຊ່ວຍບຳລຸງສະໝອງ ແລະ ບໍາລຸງຮ່າງກາຍ.

 

ຜັກພື້ນບ້ານ 10 ຊະນິດ ມີຊັບພະຄຸນທາງຢາຊ່ວຍບຳລຸງສະໝອງ ແລະ ບໍາລຸງຮ່າງກາຍ.

1. ຜັກຫວານ

         ຜັກຫວານ: ມີລົດຊາດຫວານ ເປັນທີ່ນິຍົມນຳມາແກງ, ຫນື້ງກັບແຈ່ວ ແລະ ມີຄຸນປະໂຫຍດເຊັ່ນ:

  1. ປ້ອງກັນກ່ຽວກັບໂລກປະສາດ ແລະ ສະໝອງເຊັ່ນ: ອັນໄຊເມີ່
  2. ປ້ອງກັນໂລກມະເຮັງ
  3. ປ້ອງກັນໂລກຫົວໃຈຂາດເລືອດ
  4. ປ້ອງກັນໂລກເບົາຫວານ
  5. ຫຼຸດຄວາມຕຸ້ຍໄດ້
  6. ຊ່ວຍບຳລຸງຮ່າງກາຍ, ຕ້ານອານຸມູນອິດສະຫຼະ
  7. ແກ້ອາການຮ້ອນໃນ
  8. ຊ່ວຍຫຼຸດອາການຈາກໄຂ້
  9. ແກ້ອາການເບື່ອເມົາ
  10. ບັນເທົາອາການເຈັບມົດລູກ
  11. ແກ້ປວດເມື່ອຍຕາມຮ່າງກາຍ

2. ຜັກກູດ

     ຜັກກູດ: ຕ້ອງກິນໜ້າແລ້ງ ເພາະລົດຊາດບໍ່ຝາດຄືລະດູອື່ນໆ ສ່ວນຫຼາຍນິຍົມກິນໃບອ່ອນ ແລະ ຍອດ; ຜັກກູດນໍ້າບໍ່ນິຍົມກິນສົດ ມັກເອົາໄປຕົ້ມ ຫຼື ລວກ ກ່ອນຈຶ່ງຮັບປະທານ.

3. ຜັກນາງເລີດ

     ຜັກນາງເລີດ: ມີລົດຊາດເຜັດອ່ອນໆ, ນົວ ເປັນຜັກສົດທີ່ນິຍົມກິນກັບອາຫານຫຼາຍປະເພດເຊັ່ນ : ລາບ, ແກງ ລວມເຖີງນ້ຳແຈ່ວຊະນິດຕ່າງໆ ເປັນເຄື່ອງປຸງທີ່ເສີມລົດຊາດອາຫານໄດ້ດີ ແລະ ນິຍົມທີ່ສຸດຄືນໍາເອົາໃບມັນມາຫໍ່ໝ່ຽງທີ່ໃຫ້ລົດຊາດເຂົ້າກັນເປັນຢ່າງດີກິນແລ້ວຊ່ວຍບຳລຸງທາດຂັບລົມ, ແກ້ອາການທ້ອງອືດ.

4. ໃບຜັກໜອກ

    

      ຄົນທົ່ວໄປນິຍົມກິນໃບຜັກໜອກ ໃບຜັກໜອກມີລົດຊາດຂົມອ່ອນໆ, ກີ່ນຫອມ ແລະ ເປັນພືດທີ່ກິນສົດໆໄດ້ທັງກ້ານ ແລະ ໃບ. ນອກຈາກກິນກັບອາຫານແລ້ວໃບຜັກໜອກຍັງເອົາມາຄັ້ນ ມາປະສົມນ້ຳຕານເລັກນ້ອຍເຮັດເປັນນ້ຳສະໝູນໄພດື່ມ ຊ່ວຍລະບາຍຄວາມຮ້ອນ, ແກ້ອ່ອນເພຍ, ບໍາລຸງຫົວໃຈ, ເຮັດໃຫ໊ລະບົບການໜູນວຽນເລືອດໄດ້ດີ.

   ປະໂຫຍດຂອງຜັກໜອກ

  1. ຊ່ວຍຄືນຄວາມອ່ອນເຍົາຢ້ອນອາຍຸ ແລະ ໄວ
  2. ໃຊ້ເປັນຢາອາຍຸວັດຖະນະ
  3. ຊ່ວຍເສີມສ້າງ ແລະ ກະຕຸ້ນສານຄໍລະເຈນ ແລະ ອີລາສຕີນ
  4. ມີສານຕໍ່ຕ້ານສານອານຸມຸນອິດສະຫຼະຊ່ວຍການເສື່ອມຂອງເຊວຕ່າງໆໃນຮ່າງກາຍ
  5. ຊ່ວຍບຳລຸງ ແລະ ຮັກສາສາຍຕາ ຟື້ນຟູດວງຕາເພາະຜັກໜອກມີວິຕາມິນສູງ
  6. ຊ່ວຍຮັກສາອາການອັກເສບບວມແດງ ດ້ວຍການໃຊ້ໃບຜັກໜອກລ້າງນ້ຳສະອາດຄັ້ນເອົາແຕ່ນ້ຳມາຢອດທີ່ຕາ 3-4ຄັ້ງຕໍ່ວັນ
  7. ຊ່ວຍບຳລຸງປະສາດ ແລະ ສະໝອງ ຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ຄວາມຈຳດີຂື້ນ
  8. ຊ່ວຍເພີ່ມຄວາມຈຳໃຫ້ອາຍຸສູງ
  9. ຊ່ວຍເພີ່ມສະມາທິແກ້ສະມາທິສັ້ນ

5. ຜັກປັງ

     ຜັກປັງ: ສາມາດກິນໄດ້ທັງໃບອ່ອນ, ຍອດອ່ອນ ແລະ ດອກອ່ອນເອົາມາຕົ້ມ, ລວກ, ໜຶ້ງ. ໃນເວລາປຸງແຕ່ງຄວນໃສ່ຜັກປັງລົງໃນໝໍ້ເປັນສິ່ງສຸດທ້າຍຫຼັງຈາກນໍ້າແກງຟົດເຕັມທີ່ຄວນປິດຝາໝໍ້ບໍ່ຄວນໃຫ້ຟົດດົນເກີນໄປເພາະຈະເຮັດໃຫ້ຜັກປັງເປື່ອຍເກີນໄປເບິ່ງບໍ່ເປັນຕາແຊບ; ນອກນັ້ນ ຜັກປັງຍັງຊ່ວຍໃນການຂັບຖ່າຍຈຶ່ງເໝາະສຳລັບຜູ້ທີ່ອາຍຸສູງທີ່ມີບັນຫາເລື່ອງການຂັບຖ່າຍບໍ່ສະດວກ.

6.​ ກ້ານບົວ

     ກ້ານບົວ: ມີຄວາມກອບ ແລະ ລົດຊາດຫວານນິຍົມກິນກັບຕໍາສົ້ມ ແລະ ນໍາໄປແກງ ຫຼື ກິນສົດໆ ຖືເປັນຢາເຢັນ ຊ່ວຍບຳລຸງຮ່າງກາຍແກ້ອ່ອນເພຍ ແລະ ບຳລຸງຫົວໃຈ.

7. ຜັກແຜວ

     ຜັກແຜວ: ຄວາມແຊບຂອງຜັກແຜວຢູ່ທີ່ກິ່ນຫອມ ນິຍົມກິນເປັນຜັກສົດກັບອາຫານລົດທຸກຊະ ນິດ  ແລະ ນໍາໄປປຸງແຕ່ງອາຫານປະເພດລາບ, ຊົ້ວ ເພື່ອດັບກິ່ນຄວາມຄາວ ກິນແລ້ວຊ່ວຍຂັບລົມໃນກະເພາະໄດ້ດີ, ຜັກແຜວອຸດົມໄປດ້ວຍສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະຫຼາຍຊະນິດທີ່ຊ່ວຍເສີມສ້າງພູມຕ້ານທານໂລກພະຍາດໃຫ້ກັບຮ່າງກາຍ.

  1. ຊ່ວຍປ້ອງກັນ ແລະ ຕໍ່ຕ້ານມະເຮັງ
  2. ຊ່ວຍປ້ອງກັນໂລກຫົວໃຈ
  3. ເຮັດໃຫ້ຈະເລີນອາຫານ
  4. ຊ່ວຍບຳລຸງປະສາດ
  5. ລົດເຜັດຂອງຜັກແຜວຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ເລືອດລົມໃນຮ່າງກາຍເດີນສະດວກຫຼາຍຂຶ້ນ.

8. ໃບຍໍ

     ໃບຍໍ: ມີລົດຊາດຂົມ ແລະ ມີກິ່ນສະເພາະຕົວມີບົດບາດຫຼາຍໃນອາຫານທົ່ວທຸກພາກທີ່ເດັ່ນທີ່ສຸດຄື: ໃຊ້ມາຫໍ່ໝົກ,ໃບອ່ອນນຳມາແກງ ການກິນໃບຍໍໃຫ້ແຊບຄວນຕັດເສັ້ນກາງໃບອອກ ແລະ ລວກກ່ອນນຳມາແກງຈະຊ່ວຍລົດຄວາມຂົມໄດ້, ໃບຍໍຊ່ວຍບຳລຸງຮ່າງກາຍແກ້ອາການເຈັບທ້ອງ ແລະ ຖອກທ້ອງໄດ້ດີ.

9. ຢານາງ

     ຢານາງ: ຈັດເປັນພືດປະຈຳຄົວ ໃຊ້ໃບຢານາງປະສົມກັບເຂົ້າເບືອ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ນໍ້າແກງເຂັ້ມຂຸ້ນນຳ ມາເຮັດແກງໜໍ່ໄມ້, ແກງຂີ້ເຫຼັກ, ແກງຍອດຫວາຍ ແລະ ອື່ນໆ ຢານາງຊ່ວຍດັບຜິດຮ້ອນ, ຖອນພິດໄຂ້.

10.​ໝາກປີ

   

     ໝາກປີ:  ໃຊ້ເຂົ້າໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານຫຼາຍປະເພດເຊັ່ນ: ແກງ, ໃສ່ລາບ, ກິນດິບ ໃຊ້ເປັນເຫຍື່ອເຂົ້າປຸ້ນ ແລະ ອື່ນໆ ໝາກປີແກ້ເລືອດຈາງ, ຫຼຸດເລືອດຈາງ, ແກ້ຮ້ອນໃນ, ຫຼຸດອາການເຈັບກະ ເພາະ ປະໂຫຍດຂອງໝາກປິມີດັ່ງນີ້:

  1. ໝາກປີມີຊັບພະຄຸນບຳລຸງແຂ້ວໃຫ້ແຂງແຮງ ແລະ ຊ່ວຍໃຫ້ແຂ້ວສະອາດ.
  2. ໝາກປີຊ່ວຍບຳລຸງນໍ້ານົມສຳລັບແມ່ລູກອ່ອນ
  3. ໝາກປີເປັນເກາະປ້ອງກັນແກ້ປວດທ້ອງ, ຮັກສາໂລດກະເພາະອາຫານອັກເສບ
  4. ໃຊ້ຮັກສາແຜສົດ, ດູດໜອງ ແລະ ບັນເທົາອາການບວມຈາກແມງໄມ້ຕອດ
  5. ມີຊັບພະຄຸນດີຕໍ່ຜູ້ທີ່ເປັນໂລກເບົາຫວານຊ່ວຍລົດລະດັບນໍ້າຕານໃນເລືອດ
  6. ຊ່ວຍບຳລຸງເລືອດ ເພີ່ມຄວາມເປັ່ງປັງໃຫ້ແກ່ຮ່າງກາຍ ແລະ ຜິວພັນ
  7. ດີຕໍ່ຜູ້ທີ່ເປັນໂລກເລືອດຈາງ ແລະ ຊ່ວຍໃຫ້ເລືອດໄຫຼວຽນດີ
  8. ມີຊັບພະຄຸນຊ່ວຍບຳລຸງລຳໃສ້
  9. ຊ່ວຍຮັກສາແຜໃນປາກ( ອາການຮ້ອນໃນ), ປາກເປື່ອຍ
  10. ຊ່ວຍໃຫ້ໜ້າເອີກເຕັ່ງຕຶງສົມບູນບໍ່ຍ່ອນຍານ
  11. ຊ່ວຍເພີ່ມທາດເຫຼັກໃນຮ່າງກາຍ.

ກົດໝາຍແຫ່ງ ສປປ ລາວ

ຄໍາເຫັນຂອງ ທ່ານ ສຈ.ດຣ ກິແກ້ວ ໄຂຄຳພິທູນ ຫົວໜ້າ ຄອສພ ຕໍ່ເວັບໄຊສ

ຊົມເຊີຍວັນສ້າງຕັ້ງ ພັກປະຊາຊົນປະຕິວັດລາວ ຄົບຮອບ 64 ປີ

ຊົມເຊີມວັນສ້າງຕັ້ງ ສປປ ລາວ ຄົບຮອບ 43 ປີ ຢ່າງສຸດໃຈ.

ປະທານ ໄກສອນ ພົມວິຫານ ຢືນຢົງໃນພາລະກິດປະຕິວັດຂອງພວກເຮົາຕະຫລອດໄປ

ກອງປະຊຸມໃຫຍ່ຜູ້ແທນທົ່ວປະເທດ ຂອງ ພັກປະຊາຊົນ ປະຕິວັດລາວ

ເຊື່ອມຕໍ່ເວັບໄຊສ

ເລກໂທ ສຸກເສີນ

ແຈ້ງ​ໄຟ​ໄໝ້ : 1190

   ຕຳຫຼວດ : 1191

ລົດ​ໂຮງໝໍ : 1195

​     ໄຟຟ້າ : 1199

  ນ້ຳ​ປະປາ : 1169

ໜ່ວຍກູ້​ໄພ : 1624

ຈຳນວນຄົນອອນໄລ໌ທ

ມີ 74  ຂາສັນຈອນ ແລະ ບໍ່ມີສະມາຊິກອອນໄລນ໌ ອອນໄລນ໌

ສະຖິຕິຜູ້ເຂົ້າຊົມ:

1196797
ມື້ນີ້ມື້ນີ້91
ມື້ວານນີ້ມື້ວານນີ້2268
ອາທິດນີ້ອາທິດນີ້4828
ເດືອນນີ້ເດືອນນີ້37049
ທັງໝົດທັງໝົດ1196797